meta data for this page
  •  

This is an old revision of the document!


Oppimispäiväkirja Ennakkonäkemys aihealueesta

Tietoliikenne on osa jokapäiväistä elämää. Sitä ei tule usein ajatelleeksi kuinka laajasti tietoliikenne liittyy kaikkeen. Puhelin, internet, kaupassa käynti ja vaikka television katselu liittyvän kaikki tietoliikenteeseen. Taustalla tapahtuu paljon tietoliikennettä jota ei tule ajatelleeksi niin kauan kun se toimii. Sitten kun jokin ei toimi niin kun on tottunut tulee vasta mieleen taustalla oleva tekniikka ja mahdolliset syyt toimimattomuuteen.

Avainsanat: Protokolla, TCP/IP, LAN, WLAN, VOIP, Paketti

Kotitehtävä 1.

Kodistani löytyy tietoliikennettä käyttäviä laitteita seuraavasti: tietokone, reititin, tulostin, skanneri, puhelin ja televisio. Eniten näistä käytän tietokonetta, televisiota ja puhelinta. Tietokoneella käytän päivittäin seuraavia palveluita: sähköpostia, keskustelupalstoja ja ilmatieteenlaitoksen sääpalveluja. Puhelinta käytän puhumiseen, tekstiviestien lähettämiseen/vastaanottamiseen, internetissä surffailuun ja välillä navigaattorina. Televisiosta katson uutiset ja mahdollisuuksien mukaan urheilua. Maksullisia kanavia minulla ei näy.

Kysymyksiä, joihin haluaisin vastauksia:

1. Miten eri tekniikat ja protokollat toimivat keskenään?

2. Tietoliikenteen luotettavuus. Miten voin varmistua viestin perille menosta?

3. Tietoliikenteen tietoturva. Miten varmistun että viesti menee vain ja ainoastaan halutulle henkilölle ja muuttumattomana?

Luentopäivä 1:

Luentokalvot muistuttivat mieleen eri kerrosmallit ja niiden kerrokset. Jokaisen kerroksen tehtävät olivat myös päässet unohtumaan. Muita uusia suurempia kokonaisuuksia ei ollut. Paljon kuitenkin pienempää tietoa ja numeroita.

Kotitehtävä 2.

1. IP eli Internet Protocol. Verkkokerrokseen kuuluva osa TCP/IP-protokollaperhettä. Käytetään yleisesti internetissä. Vastaa pakettien reitittämisestä ja laitteiden osoitteista verkossa. IP-paketissa voidaan siirtää myös muita protokollia. Tarkemmat tiedot RFC 791. http://tools.ietf.org/html/rfc791

2. FTP eli File Transfer Protocol. Nykyisin jo hieman vanhentunut protokolla kahden tietokoneen väliseen tiedonsiirtoon. Tarkemmat tiedot RFC 959. http://tools.ietf.org/html/rfc959

3. DVB-C eli Digital Video Broadcasting - Cable. Käytetään televisiokuvan lähettämiseen kaapeliverkossa. Tarkempia tietoja eri versioista: http://www.dvb.org/

Luentopäivä 2:

Kanavointi ja signaalien esitys olivat osittain uutta asiaa. Standardit internetissä olivat hieman unohtuneet, mutta palautuivat hyvin mieliin.