meta data for this page
  •  

Harri Kuittinen

Oppimispäiväkirja

Oppimispäiväkirjaan kirjataan omalta osin omaan oppimiseen vaikuttavia tekijöitä.

Ennakkonäkemys aihealueesta

Ennakkotehtävä 1: Tietoliikenteen ideana on siirtää tietoa paikasta toiseen. 3G, 4G, laajakaista, internet, modeemi, reititin, protokolla, yms.

Luentoyhteenvedot

Luentopäivä 1: Oli pientä darran poikasta ja luento meni nuokkuessa. Jälkeenpäin asioita katsellessa luennon aiheena oli miten kurssi suoritetaan ja esittely tietoliikennetekniikkaan.

Luentopäivä 2: Aiheena protokollat, kommunikointimalli, kerrosmalli. Aika paljon uusia käsitteitä ja moni meni vain korvasta sisään ja toisesta ulos.

Luentopäivä 3: Juttua standardeista ja organisaatioista niiden takana. Siirtotiet (johtimelliset esim. parikaapeli, johtimeton, esim mikroaaltolinkit). Antennit ja satelliitit. Dioissa paljon lukuja, liekköhän jäi mitään päähän. Signaalien kuvaajat jäi vähän auki.

Luentopäivä 4: Analoginen ja digitaalinen signaali. Kanavointi ja linkit. Tää toinen diasarja (FDMA,TDMA, ADSL yms…)meni vähän ohi. Todella paljon lyhenteitä, sekavan oloiset diat ja paljon uutta asiaa.

Luentopäivä 5: Teleliikenne ja dataliikenne. Piirikytkentä ja pakettikytkentä. Verkon ruuhka, mitä en täysin ymmärtänyt.

Luentopäivä 6: Matkapuhelinverkot, LAN, WLAN. Nii siis mikä tää MAC on?

Kotitehtävä 1 & 2

Läppäri liitettynä lnettiin. Läppärissä kiinni näyttö VGA kaapelilla. Puhelimessa Saunalahden 3G.

Ennakkotehtävä vko 41:

Läppärin ja erillisen näytön välillä VGA kaapeli. Läppäri yhteydessä lnettiin RJ45-kaapelilla. Kännykkä yhteydessä internettiin 3G:llä.

Kotitehtävä 3 & 4

Läppäri lnettiin: 1. Siirtotie: RJ45 Cat5 kaapeli (on siis parikaapeli), taajuus : 100 MHz. 2. Siirtonopeus: 100Mbit/s, 3. Protokollia: TCP/IP

Saunalahti 3G: 1. Siirtotie: Johtimeton, taajuus: käyttää 900 MHz ja 2100 MHz taajuuksia (t. wikipedia.), 2: Siirtonopeus 2 Mb/s, 3: Protokollia: HSPA+ 4. Kanavointimenetelmiä:3G – CDMA kanavointitekniikka (koodijakokanavointi)

Ennakkotehtävä vko 42:

WLAN: Tietokone/kännykkä on langattomasti yhteydessä reitittimeen, joka on yhteydessä modeemiin, jonka kautta otetaan yhteys internettiin.

3G/4G: Kännykkä on langattomasti yhteydesssä tukiasemaan, jonka kautta yhdistyy internettiin

LAN: Talon tietokoneet ovat reitittimen ja modeemin kautta yhteydessä internettiin. Kytkimen kautta toisiinsa.

Kotitehtävä 5 & 6

Kuvan laittaminen Dropboxiin:


Pääsivulle