Oppimispäiväkirja

Oppimispäiväkirjaan kirjataan omalta osin omaan oppimiseen vaikuttavia tekijöitä.

Ennakkonäkemys aihealueesta

Tietoliikenne vaikuttaa nykyään kaikkeen, esim se, että teeveestä näkee jotai, tai että, kännykässäsi on internetti. Tietoliikenne on siis ympärillä liikkuvaa asiaa, jonka tietty laite muuttaa ihmiselle luettavaan muotoon.

Termejä: Internet, Wifi, Usb-tikku, 3G, 4G, 4K, tietoturva ja videopelit.

Luentoyhteenvedot

Luentopäivä 1:

 • Päivän aihe: Johdantoa kurssille ja mitä tietoliikennetekniikka on.
 • Päivän tärkeimmät asiat: Mitä tarvitsee kurssissa suorittaa ja mitä on tietoliikennetekniikka.
 • Mitä opin tällä kertaa: Vähän siitä, mitä tietoliikennetekniikka varsinaisesti on.
 • Jäi epäselväksi: Sellaiset termit mitä ei oikein ollut aikaisemmin kuullut.

Luentopäivä 2:

 • Päivän aihe: Protokollat ja kommunikointimalli
 • Päivän tärkeimmät asiat: OSI ja TCP/IP protokollat, kommunikointimalli ja kerrosarkkitehtuuri.
 • Mitä opin tällä kertaa: Opin kommunikointimallista sen, että sillä kuvataa laitteiden välistä tiedonsiirtoa ja, että sen kapasitiivisyyteen ja luotettavuus heijastuu siihen paljon siitä maksaa. Ylipäätänsä mielestäni jäi ekalta osiolta enemmän asiaa päähän kuin toiselta. Kerrosarkkitehtuurista vielä ymmärsi 3 kerroksen teoriittisen mallin.
 • Jäi epäselväksi: OSI ja TCP/IP protokollat, kun ei oikein ymmärtänyt asiaa.

Luentopäivä 3:

 • Päivän aihe: Tiedonsiirto
 • Päivän tärkeimmät asiat: Lisää tietoa protokollista, mitä tapahtuu kun tiedonsiirron aikana, langalliset ja langattomat siirtotiet.
 • Mitä opin tällä kertaa: Mitä niissä joissakin johdoissa oli sisällä, siirtoteillä suurempi vaikutus johtimessa kuin ilmassa, siirtotie ja signaalin ominaisuudet vaikuttavat tiedonsiirron laatuun ja ominaisuuksiin.
 • Jäi epäselväksi: Protokolla asiat

Luentopäivä 4:

 • Päivän aihe: Linkit
 • Päivän tärkeimmät asiat: Yhteyden muodostus, signaalien ja koodin yhteys eri ohjelmilla
 • Mitä opin tällä kertaa: Miten ne jotkut signaalit muodostuu aaltoina, ja miten eri ohjelmat ne muodostaa.
 • Jäi epäselväksi: Joidenkin sanojen lyhenteet

Luentopäivä 5:

 • Päivän aihe: Verkot
 • Päivän tärkeimmät asiat: Piiri- ja pakettikytkennät, Tele ja data liikenne
 • Mitä opin tällä kertaa: Mitä solmupisteet on, miten tieto menee piiri ja paketti kytkennässä, vähän reititysstrategioiden perusteista.
 • Jäi epäselväksi: Vieläkin jotkin lyhenteet, mutta ne on helppo katsoa vaikka googlettamalla, koska suurimpaan osiin on tehty esim. wikipedia sivu.

Luentopäivä 6:

 • Päivän aihe: Sovellukset ja Kurssin päätös
 • Päivän tärkeimmät asiat: Eri sukupolvien systeemit puhelinverkossa, lähiverkot
 • Mitä opin tällä kertaa: Solurakenteesta jotain ja sit et mitä siellä solmuissa tapahtuu
 • Jäi epäselväksi: Taas vähän noi lyhenteet, kuten MAC

Mitä opin kurssin aikana

Jotain nyt jäi mieleen tietoliikenteestä ja mitä siellä tapahtuu. Vähän jäi kyllä hataralle, kun tuli aina jotain uusia termejä, mitä ei siellä tunnilla yleensä kauheasti älynnyt. Nyt vasta, kun on ruvenut kertaamaan on älynnyt joitakin asioita, mitä ei kauheasti tunnilla älynnyt, kuten joistain protokollista. Silti on kuitenkin jonkinlainen peruskuva näistä asioista jäänyt vaikka ei ihan vielä kaikkia yksityiskohtia muista. Oli myös jännää huomata kuinka monimutkaisuudessaan jollain tavalla simppeli netti on. }

Kotitehtävät

Kotitehtävä 1 & 2

Oman kotini laitteista tietoliikenteeseen kuuluu tietokone, tv, digiboksi, playstation 3 ja kännykkäni. Näitä tietokone ja playstation ovat yhteydessä loasin lnetin kautta, digiboksi antenniliitännän kautta, josta sitten hdmi-liitännällä tv:seen, ja kännykkä saunalahden liittymän kautta muualle.

Ennakkotehtävä vk41

Itselläni ei vielä reititintä ole, joten varsinaisesti laitteeni eivät ole yhteydessä toisiinsa mitenkään. Läppärini ja playstation kolmonen ovat RJ45-kaapelilla kiinni seinässä olevaan paikkaan vuorotellen. Jos johto on kiinni ps3:sessa niin silloin käytän koneella kännykälläni luomaa kannettavaa WLAN-aluetta. Tv:stäni ei mene kuin virtajohto seinään, vaan koska se on sen verran vanhan, on minulla käytössäni digiboksi, josta sitten menee se antennijohto seinään. Tämä siksi, koska tv:ni ei tue kaapeliverkkoa. Tarvittaessa, jos haluan, pystyn yhdistämään koneeni tv:seen hdmi-kaapelin avulla, jolloin voin katso asioita vähän isommalta näytöltä.Myös hdmi-kaapelilla yhdistän digiboksin ja ps3:sen tv:seen. Minulla on myös playstation 2, jonka taas olen yhdistänyt tv:seeni scart liitännän avulla. Eli perjaatteessa kaikki laitteeni, paitsi kännykkä tällähetkellä, ovat jollain lailla kiinni tv:ssäni.

Kotitehtävä 3 & 4

Siirtonopeuksista ainakin, kun katsoin sivun www.speedtest.net avulla, kuinka nopea internetyhteyteni on, tuli tuloksiksi ping, eli latency eli se aika mikä kestää saavuttaa tukiasema, oli 11 ms eli millisekunttia, latausnopeus minulle päin oli 27,96 megabittiä per sekuntti, ja latausnopeus minulta pois päin oli 95,89 megabittiä per sekuntti sillä hetkellä, kun testasin eli 12.10.2014 klo 19.20. Kyseinen testi käytti apunaan jotain Pietarissa sijaitsevaa tukiasemaa. HDMI-kaapelini näyttivät olevan versio 1.4 tuotteita, joten katsoin netistä maksimi kellotaajuuden, joka oli 240 MHz, ja maksimi siirtokyvyn, joka oli 8,16 Gb/s. Digiboksista taas lähtee koaksiaalikaapeli 3C-2V, jonka ominaisimpedanssi oli 75 ohmia.

Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/HDMI

Ennakkotehtävä v42

Verkkoratkaisuja on langaton verkko, eli WLAN tai Wifi, langallinen verkko, eli ethernet, ja mobiiliverkot, eli 3G ja 4G. Yleensä kotona on jokaisella jonkinlainen modeemi mikä sitten jakaa tätä verkkoa langattomana tai langallisena talossa. Tämä modeemi taas voi saada sen verkon langallisena seinästä tai langattomana käyttäen mobiiliverkkoja. Mobiiliverkossa taas laite ottaa yhteyttä johonkin tukiasema torniin, joka verkkoa jakaa.

Kotitehtävä 5 & 6

Laitan koneellani olevaan google driven kansioon jonkin tiedoston, jonka se siirtää googlen pilveen. Sinne se siirtyy käyttäen TCP/IP protokollaa, joka on viisikerroksinen. Ensin se menee sovelluskerrokseen, josta kuljetuskerrokseen, internetkerrokseen, linkkikerrokseen ja fyysiseenkerrokseen ja tuossa järjestyksessä. Nämä kerrokset keskustelevat toistensa kanssa samalla. Kun se pääsee fyysiseen kerrokseen se siirretään varsinaisesti tässä vaiheessa vasta nettiin. Tässä minun tapauksessa se ensin menee johdollista siirtotietä ensin seinään. Siitä se menee sitten pilveen varsinaisesti. Sitä ennen linkkikerros on varmistanut, että internetkerroksen antamaa reittiä pitkin pääsee paketti kohteeseen. Tätä enne kuljetuskerros on käyttänyt TCP protokollaa tiedoston siirron takaamiseksi. Kun tämä kaikki on hoitunut siirtyy tiedosto paketteina googlelle (toivottavasti turvaan). Googlen palvelemilla se menee, samanlailla kuin koneellani, viisikerrosta ylöspäin fyysisestä aina sovelluskerrokseen, jolloin tiedoston pitäisi olla siellä, minne sen halusin.

Viikoittainen ajankäyttö

 • Luentoviikko 1

Luennoilla 8 h, kotona 2h

 • Luentoviikko 2

Luennoilla 8 h, kotona 1h

 • Luentoviikko 3

Luennoilla 8 h, kotona 3h


http://www2.it.lut.fi/wiki/doku.php/courses/ct30a2001/start