meta data for this page
  •  

Oppimispäiväkirja kurssille www-sovellukset

27.8.2013 Tein kolme ensimmäistä kappaletta javascript tehtäviä. Sivulle oli mukava tehdä ja tehtävät olivat kohtuullisen helppoja. Huomattavasti mukavampi oppimisalusta kuin edellisillä ohjelmointikursseilla ollut Viope.

30.8.2013 Jatkoin tehtäviä siitä mihin olin jäänyt. Yhden kappaleen sain tehtyä ongelmitta, mutta seuraavassa kappaleessa osassa tehtävissä oli niin puutteelliset ohjeet, että turhauduin ja lopetin siihen.

31.8.2013 Tein tehtäviä eteenpäin parin kolmen tunnin ajan. Tehtävissä tuli vastaan samoja asioita kuin viime vuoden olio-ohjelmointi-kurssilla, mikä oli hauskaa. Tuo kurssi oli tähän mennessä ylivoimaisesti paras koodauskurssi ja oli kiva kerrata sen asioita samalla.

1.9.2013 Tein kaikki jäjellä olevat javascript tehtävät yhtä lukuunottamatta. Introduction to Objects II-osion tehtävää “So Meta I Can't Take It!” en ymmärtänyt ollenkaan, enkä löytäny siihen apuja Q&A forumiltakaan. Näköjään tehtävässä oli jokin bugi, koska nyt kun kokeilin se meni läpi samalla koodilla millä yritin aikaisemmin. Eli 100% kaikki tehtävät tehty.

3.9.2013 Aloitin HTML/CSS-tehtävien tekemisen luennolla ja jatkoin niitä parin tunnin ajan illalla kotona. Sain tehtyä 79% tehtävistä ja ne olivat erittäin hauskoja ja mieluisia. Hieman ongelmia tuli taulukkojen tekemisessä kun niihin piti lisätä monta eri kuvaa. Lisäämäni kuvien linkit olivat niin pitkiä, että koodista tuli erittäin sekavaa.

4.9.2013 Tein loput tehtävät Web Fundamentals-kappaleesta. Varsinkin luokka - ja id-selectorit vaikuttivat sellaisilta ominaisuuksilta, joille tulee varmasti paljon käyttöä kun pääsen tekemään monimutkaisempia asioita.

10.9.2013 Aloitin jQuery-tehtävät koululla, mutta selaimen ongelmien takia en saanut kuin kaksi kappaletta tehtyä.

11.9.2013 Jatkoin jQuerya siitä mihin olin jäänyt ja nyt sain tehtyä 60% tehtävistä. Tehtävät ovat kohtalaisen selkeitä, vaikka syntaksi onkin monimutkaisempaa kuin HTML:ssä ja javascriptissä. Eniten tykkäsin mahdollisuudesta saada asioita tapahtumaan nappia painamalla. Oli hauska oppia miten nettisivujen eri ominaisuudet oikeasti rakentuvat.

15.9 Tein viimeiset kaksi kappaletta jQueryä. Varsinkin jQueryUI-kirjaston eri effektit olivat hauskojat ja niillä on varmasti paljon käyttöä. Kun aloitin oman projektin teon jumituin pitkäksi aikaa sen takia kun en tiennyt, että jquery kirjastot pitää olla myös ladattuna ja liitettynä tiedostoon. Tämä jos olisi paremmin käynyt ilmi codeacademyssä niin olisin säästänyt monta tuntia.

17.9 Tein ensimmäisen oman projektini html:ää, css:ää ja jqueryä käyttäen. Aiheenani oli harjoitukset kurssille, ja teinkin sivun josta löytyy mahdollisuus lisätä listaan asioita tekstiboxia ja “Add”-näppäintä painamalla. Lisäilin sivuun omia muotoilujani mm.taustakuvan ja liikuteltavan boxin jossa on toinen kuva.

25.9 Yritin tehdä harjoitus 5:sta viime viikon harjoituksen pohjalta. Ongelmaksi muodostui sivulle lisättävän listan “jäsenien” highlightaus, kun kursorin vie niiden päälle. En saanut tätä millään toimimaan vaan aina kursorin ollessa yhdenkin “jäsenen” päällä koko lista vaihtoi väriä. Muuten harjoitus oli hyvä ja opinkin paljon jQueryn eri kirjastojen käytöstä. Erityisesti kaikki listan kanssa hyvät toiminnot kuten sortable ja selectable.

29.9 Aloitin tekemään harjoitus 6:ssa vaadittua kalenterisovellusta. En saanut ohjelmaa tarpeeksi toimivaksi, jotta sen olisi voinut kuvitella kelpaavan harkoissa. Ongelmia aiheutti oikean päivämäärän värin muutos kun siinä on eniten valintoja. Javascriptillä raakaa koodia kirjoittaessa tuli hyvin opittua while ja for-rakenteet.

1.10 Luennolla aloitin tekemään Codeacademystä PHP-osiota. Opin että php-koodi tulee aina kirjoittaa <?php?> merkkien väliin. Tämä erottaa sen javascriptistä. Lisäksi hauskana juttuna mieleen jäi printin korvaaminen “echo”-sanalla, jota aionkin käyttää.

2.10 Jatkoin Php-tehtävien tekoa codeacademystä. Tutuksi tuli taulukot eli array:t sekä funktiot. Pidin erityisesti siitä miten php:ssa funktioiden määrittely on erittäin selkeää alusta loppuun asti. Funktio aloitetaan kirjoittamalla avainsana “function” jonka jälkeen annetaan funktion nimi ja suluissa sille annettava parametrit. Funktiossa tapahtuvat toiminnot tulevat kaarisulkujen sisään niin kuin monessa muussa ohjelmointikielessäkin.